- Zelenjava in sadje varujeta pred raki prebavil in dihal (usta, žrelo, grlo, požiralnik, želodec, pljuča in trebušna slinavka), le zelenjava pa morda tudi pred raki, povezanimi s hormoni (na dojki, maternici in prostati). Negativno zvezo (varovalni učinek) z raki kažeta predvsem surova, sveža rumenozelena zelenjava in sadje: korenje, brokoli, cvetača, zelje, listnata solata, česen, čebula, paradižnik, druga zelenjava in sadje iz skupine agrumov. V sadju in zelenjavi so poleg vitaminov, mineralov in vlaknin še številne druge zaščitne snovi. Zaenkrat še ni takih vitaminskih pripravkov, s katerimi bi lahko popolnoma nadomestili ta živila. Za zaščito namreč niso pomembni le posamični vitamini in minerali, pač pa več njih in v naravnem razmerju, kot so v osnovnih živilih, torej sadju in zelenjavi.
- Rdeče meso in mesni izdelki večajo nevarnost raka debelega črevesa in danke, premastna hrana pa škoduje predvsem zato, ker je energetsko bogata, zato prispeva k večanju telesne teže.